UPP
Korthals Griffon Hem / Varför
 
 Aktuellt  Valpar  Till salu
Varför
 Jaktprovsregler SKF  Länkar
 
 

Varför vi skaffade en korthals griffon

Berättelse av rasrepresentant Sara Beckman

1995 bestämde vi oss för att skaffa egen hund. Själv är jag uppvuxen med taxar vi ville ha en allroundhund att jaga med i Norrbotten och i södra Sverige. Vi gjorde en lista över vad vi ville använda hunden till och krav på temperament.

Tik
365 dagar / år familjehund
allround jakthund främst småvilt och fågel
lagom stor att klara Norrbottens snötäcke
stor nog att dra vid skidåkning (så husse slipper vänta på matte!)
eftersökshund på klövvilt men även fågel och småvilt
möjlig avfångningshund på mindre klövvilt
apportör vid fågel och sjöfågeljakt
lättlärd och lättdresserad -måste vara mjukare att dressera än vorsteh och weimaraner för att passa oss.

Ingen av de raser vi kände till eller undersökte passade helt in på denna lista. Så en dag läste vi om strävhårig griffon (Hamiltons namn på rasen) eller korthals griffon och kände direkt att vi hittat rätt.

Via internet tog vi kontakt med uppfödare och rasentusiaster i Europa och Nord Amerika för att få mer information om rasen. Under flera år sökte vi förgäves efter en uppfödare i ett rabiesfritt land. Kontakterna med griffonägare och uppfödare världen över gjorde oss under tiden allt mer säkra på att det var denna ras vi skulle ha och ingen annan. Dessa hundägare var såväl noviser som erfarna uppfödare och tränare. Under länkar hittar du adresser till rasföreningar och uppfödare.

Vi beslutade så småningom att importera en hund från EU. Vi letade efter en uppfödare som var villig att ombesörja rabiesvaccinering och provtagning samt träning av hunden fram till importen till Sverige. Vi ville även att hunden skulle ha så stora chanser som möjligt att senare kunna användas i avel.

Våren 2000 beställde vi en korthals griffon valp via den tyska rasklubben, Griffon-Club 1888 e V. 17 december föddes Anet vom Helbeeck hos Johannes Stähle, det var för övrigt den första kull som fötts i de forna östtyskland. Herr Stähle är aktiv jägare, jaktprovsdomare, instruktör och tränare samt även falkenerare. Han har tidigare fött upp strävhårig vorsteh i Östtyskland och är styrelsemedlem i tyska klubben för Chesky Fousek.

Johannes Stähle gjorde ett utmärkt arbete med Nellis jaktliga utbildning och sociala träning.

Vi har från första början varit helnöjda med vår korthals. Hon har uppfyllt allt det vi önskade kombinerat i en hund och mer därtill. Från första början har vi kännt att vi funnit rätt ras och att det var värt allt arbete att importera en hund.

Hon har fantastiska jaktanlag och en inneboende jaktklokhet. Får hon fria händer/ tassar jagar hon alltid i rätt vind -det svåra har varit för mig att lära mig att inse att vindförhållandena kan skifta så mycket mellan där hon och respektive jag befinner oss. Hon har en fantastisk uthållighet och jagar alltid tills hon får kopplingsorder. Hon har tillägnat sig förmågan att slappna av och vila så fort hon kopplas under jakt. Hon håller alltid kontakt med föraren under jakt och promenader oavsett terräng.

Nelli är social och hälsar på människor och hundar då hon får lov men undviker trots sin ranghöghet slagsmål så långt hon kan. Bland främmande människor och hundar håller hon ändå alltid ett öga på den egna föraren / familjen som är det viktigaste. Drag som är typiskt griffoner. Hon är helt fantastisk och otroligt tålig med barnen Anders född 1999 och Mikael född 2001. Visserligen tränger hon sig gärna förbi dem och anser att de kan flytta sig lika väl som hon men på typiskt griffonmanér skulle hon aldrig göra dem illa med vilje. Hon har visat sig ha utomordentliga egenskaper som servicehund för matte. Hon är alltid lugn i främmande och bullriga miljöer och bland främmande människor.

Efter att vid parningsresan till Nederländerna i april 2004 ha träffat ett 20-tal griffoner med ägare, samt vid resan till Tyskland 2005 träffat ytterligare hundar har vi funnit att Nelli på intet sätt är unik i sina egenskaper, -hon är bara en typisk griffon. Nelli må vara vår första griffon men hon inspirerade oss snabbt till att detta är en ras där vi -liksom nästan samtliga ägare utanför landet beskrivit -trivs man med sin första så skaffar man fler. Vi har i dagsläget 3 hundar, Nelli född 2000, Bella född 2005 samt Castor född 2008.

Korthalsarna är ännu få i Sverige och någon rasklubb har ännu inte bildats. Klubben faller under Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar, SKF. För information i rasfrågor, hänsysntagande till rasen i frågor rörande SKKs och SKFs regelverk utsågs jag 2002 till rasrepresentant för rasen. Som rasrepresentant har jag liknande uppgifter som styrelserna i andra i SKF och SKK ingående rasklubbar vad gäller information i rasfrågor (till hundägare samt intresserade) och kontakter med de utländska rasklubbarna samt som remissinstans. Jag har också ansvar för att utarbeta informationsmaterial om rasen för mässor mm. 2010 kom den första upplagan av Illustrerad rasstandard, ett arbete som inte kunnat genomföras utan hjälp från de Europeiska griffonklubbarna. Denna kommer framöver finnas för läsning på hemsidan men kan redan idag beställas i tryckt upplaga för 30kr + porto. Även en identisk engelsk version finns. Kontakta mig för information på tel 070-17 23 442